Powłoki silikonowe

CO DAJE ZASTOSOWANIE NOWOCZESNYCH POWŁOK NIEPRZYWIERALNYCH?

  • Ciasto nie przywiera do formy i nie przypala się, co w konsekwencji daje oszczędność surowca oraz dokładne odwzorowanie kształtu.
  • Powłoki eliminują lub znacznie ograniczają użycie środków smarnych, co przekłada się bezpośrednio na koszty związane z ich eksploatacją.
  • Nie wymagają czyszczenia drogimi żrącymi środkami chemicznymi oraz specjalistycznych maszyn - aby pozbyć się całkowicie zabrudzeń wystarczy zwykły płyn do zmywania, woda i miękka ściereczka.

Powłoki dobieramy i nakładamy w zależności od docelowej funkcji materiału - rodzaju pieczywa - rodzaju pieca - budżetu.

Zużyte powłoki można regenerować.

Higroskopijne właściwości silikonu pozwalają na pochłanianie wilgoci w fazie wyrastania pieczywa i uwalnianie jej w czasie pieczenia. Powłoki silikonowe przeznaczone są do ciast luźnych i tych z dużą zawartością cukru.

Nakładanie powłoki silikonowej odbywa się w normalnej temperaturze otoczenia i nie powoduje zmian w strukturze ani naprężeń materiału, dlatego można je nakładać nawet na powierzchnie o niewielkiej grubości. Powłoki te wytrzymują do 1500 wypieków.

Każda powierzchnia wypiekowa może zostać pokryta powłoką nieprzywierającą na bazie kauczuku silikonowego lub żywicy silikonowej.

POKRYCIE SILIKONOWE
Typ Powłoka Nr Katalogowy
Silikon Silikon PPS.PS.0001